onsdag 30 juni 2010

Semestertider

Ja nu har den årliga semestertiden infunnit sig. De flesta har fyra veckor som hellst skall fyllas av minnesvärda aktiviteter, besök hos släkt och vänner, en ordentlig resa med ett antal övernattningar, renovering, målning, staketbygge, vedhuggning, grillkvällar, fiskeupplevelser och besök på nöjesfestivaler och varumässor etc, etc etc. Innan semestertiden ställs alltid frågan: vad ska du göra på din semester. Man skall jämföra vem som har planerat flest saker och de mest spektakulära aktiviteterna. Tyvärr framkallar den här hysterin en inte alltför oansenlig ångest hos många männinskor, som känner sig otillräckliga för att de inte tar sig för med så mycket och förslösar den så dyrbara semestertiden på att göra ingenting.
Men om vi tänker efter så tror jag syftet med semesterreformen var att folk skulle få en chans att vila upp sig och samla kraft för att orka ytterligare ett år i eckorhjulets eviga rundgång.
Kanske är det så att de som har mod att säga att jag ska inte göra någonting, jag har inte planerat ett dyft, en som tar dan som den kommer, kanske är det den personen som mår bäst och verkligen njuter av semestertiden.
Inte för att verka som en predikant men den senare personlighetstypen stämmer ganska bra överens med min enkla lekamen. Jag tar gärna dagen som den kommer, vad det är för väder spelar ingen roll, jag gör vad som passar och vad jag känner för.
Vädret föresten är ett kapitel för sig så här på sommaren, människor spyr galla över vädergudarna och förbannar att de valt att bo i dessa nordliga breddgrader där solbaddare inte har något att hämta. Men skulle det bli en varm och skön dag så klagar man över att det är för varmt och för ljust för att sova om nätterna medan mygg och flugor förpestar tillvaron.
Det här klagandet tror jag beror på att många överdramatiserar sommaren och tror att den här korta årstiden skall förändra deras trista och inrutade liv och ställer därför upp för höga förväntningar på det här med sommar och semester.
Nej som den predikant jag är vill jag bara säga att sommaren är en underbar årstid, men det gäller även hösten, vintern och våren. Jag kan faktiskt njuta av alla sorters väder, det handlar om attityd och inställning. Vädret kan vi inte göra något åt, det är som det är. Mitt råd är att låt bli att planera så mycket, se till att ta det lungt och njut av varje minut istället för jäkta och hasta efter upplevelser. Den bästa och billigaste upplevelsen för mig är att bara vara här och nu i den stilla sommarnatten med regnet lugnt smattrande mot det branta plåttaket ovanför mitt sovloft.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar