söndag 30 maj 2010

"Du gamla du fria"

Landet lider för tillfället under en nationalistisk yra främst p.g.a. stundande bröloppsspektakel.
Daniel Westling en vanlig simpel bondtölp från Ockelbo kommer att föräras den oerhört töntiga titeln "Ers kungliga höghet, prins Daniel, hertigen av Västergötland". Jag må säga att han måste vara oerhört förtjust i Viktoria när han står ut med allt tjafs, krimskrams, hycklande, och titelsjukdommar utan att bryta ihop. Men förvisso, han kanske är nöjd med att ha sin försörjning ordnat för resten av livet och en möjlighet att flamsa omkring i de mest fisförnäma kretsar som det här landet har att erbjuda. Daniel en man av folket, läser man på löpsedlarna, och det verksar som monarkin ser sin chans att verka folkliga när man accepterar denne vattenkammade, väluppfostrade man till att ingå i den rojalistiska glansen.
Men varför inte löpa linan ut och visa folklighet, tänk om Viktoria fastnade för en halvkriminell, råbarkad invandrargrabb med mörkbrun hy, långt stripit svart hår, ludna armar som är täckta av tatueringar och ärr. Denne blivande gemål skulle komma från någon av våra gettoliknande Stockholmska förorter, med halva släkten inhyst i olika isoleringsbunkrar på Hall eller Kumla. Då kan man tala om integration och lite nytänkande hos det gamla mossbevuxna sällskap som försvarar monarkins galenskap.
Men detta kommer givetvis inte att hända eftersom vi då talar om verkliga klassresor och skillnader i vårt samhälle som de fisförnäma bara talar om när man vill vinna politiska poänger och leverera tomma floskler och slagord.
Nej, jag tycker att monarkin har spelat ut sin roll och all den här uppmärksamheten liknar mest ett skämt från "Hej baberiba".
Mitt upp i detta närmar sig nu landets nationaldag som trots allt har en viktig funktion att fylla. Då får vi tillfälle att sjunga "du gamla du fria" vilket jag faktiskt kan skriva under på att jag är.
Daniel Westling däremot håller på att sälja sin frihet och så småningom även sin ålderdom.
Jag däremot är både gammal och fri och har ni inget annat för er kom till Svea Park i Kaxås den 6 juni skall ni få lyssna till några sånger av och med en trogen skattebetalande undersåte från "Hertigdömmet Jamtland".

1 kommentar:

  1. E du int litte titelsjuk själv du Alf som kall de för Glesbygdsromantiker
    En Anonymen ein

    SvaraRadera